Paradicsom 'Shirley' F1 hibrid
 
 

Paradicsom 'Shirley' F1 hibrid - Vetomag

Solanum lycopersicum 'Shirley F1'  

Termesszen termékeny paradicsomot saját kertjében!

A paradicsom ‘Shirley' F1 hybrid (Solanum lycopersicon) az egyik legkedveltebb fajta, amely jól ellenáll a betegségeknek. A Shirley egy bőtermő magas hozammal. Szilárd húsa van kivételes ízzel. A paradicsom holland-export minőségű. Célszerű ezt a fajtát egy olyan helyre ültetni, ahol sok napfényt kap. Tökéletes gyümölcslének és a paradicsomszósznak is.
 

Rendelési lehetőségek

25 mag
2.690,00 Ft
Kosárba
Mennyiség

Az paradicsom magja nem igényel előzetes kezelést. Amennyiben gyorsítani kívánja a csírázási folyamatot, áztassa be a magokat 12 órára kézmeleg vízbe.

Vetés

A paradicsom igazi melegimádó. Beltéren vagy üvegházban március elejétől vetheti el, vagy használhat egy mini szobai növényházat is, egy jó minőségű ültetőfölddel töltött tőzeg palántatégelyt, vagy egy sekély tálcát. Legjobb, ha a mini növényház fűthető. Egy palántatégelybe egy magot ültessen kb. 0,5 cm mélyen. Helyezze a mini növényházat egy jó helyre, pl. az ablakpárkányra. A magok a hőmérséklettől függően egy héten belül csíráznak. Néhány nappal a csírázást követően módosítsa a mini növényház páratartalmát a kis ablak kinyitásával. Amint a magoncok elérik a 10 cm-es magasságot, szoktassa hozzá a normál páratartalomhoz. Ehhez vegye le a növényház fedelét mindennap egy-egy órával hosszabb időre. Körülbelül 5 nap elteltével a növények hozzászoktak a normál körülményekhez és átültethetők egy nagyobb edénybe. Amennyiben nem rendelkezik mini növényházzal, használjon egy tálcát, és takarja le fóliával. A fóliát kis pálcikák segítségével támassza ki, és tartsa távol a földtől. A páratartalom módosításához, illetve a növénykék szoktatásakor fokozatosan fúrjon lyukakat a fóliára.

A paradicsom legjobban üvegházban nő, de hazánkban nyugodtan ültetheti a szabadba is. A paradicsom termesztéséhez a kert egy meleg és védett szegletét válassza ki. Amerika felfedezése után a spanyolok hozták be Európába a paradicsomot. Azóta tulajdonképpen az egész világot meghódította ez a sokrétű gyümölcs. A növény szára segítség nélkül elterül a földön, ezért mindenképpen helyezzen mellé egy támasztékot. A kompakt növésű fajták cserépben fejlődnek legjobban. Az üvegházban nevelt paradicsom akár 2 méter magasra is megnőhet, a szabadföldben alacsonyabb marad. Szúrjon le egy bambuszbotot a növények mellé, vagy az üvegházban akár kifeszíthet egy függőleges zsinórt (alulról felfelé), amelyre a paradicsom szára rátekeredhet.

Felhasználás

A friss paradicsomot lehetőség szerint ne tegye hűtőszekrénybe, és ne tartsa műanyag zacskóban, mert úgy hamarabb penészesedik. A nedves paradicsomot mindig törölje szárazra, és csak utána tegye el. Az éretlenül leszedett paradicsomok egy meleg ablakpárkányon még beérnek. Ilyenkor a paradicsom akár 1-2 hétig eltartható. Felgyorsíthatja az éretlen paradicsom érési folyamatát, ha almával és banánnal együtt egy papírzacskóba teszi. Az érett gyümölcsök etilén-kibocsátása ugyanis elősegíti a paradicsom érését. A paradicsom nagyon egészséges és rengeteg vitamint, ásványi anyagot és likopint tartalmaz. Utóbbi egy antioxidáns, amely egyrészt a gyümölcs piros színét adja, másrészt fontos szerepe van számos betegség megelőzésben. Felhasználása rendkívül sokoldalú. Kiváló saláta alapanyag, de csak úgy önmagában, egészséges nassolnivalónak is tökéletes. Az aprószemű fajtákat a gyerekek is imádják. A húsparadicsomból ízletes szószok és levesek, míg a zöld paradicsomból kiváló mártogató és savanyúság készíthető.

A fagyok elmúltával, amikor az éjszakai hőmérséklet már nem csökken 12°C alá, kiültetheti a növényeket a kertbe, de ajánlatos előbb fokozatosan hozzászoktatni a kinti hőmérséklethez. Ehhez minden nap vigye ki a növénykéket a szabadba és növelje 1-1 órával a kint töltött időt. Egy hét elteltével átültetheti egy nagyobb cserépbe a palántákat, egy cserépbe kb. 3 növényt tegyen. Helyezze a cserepeket egy napos és védett helyre. A kertbe történő ültetéshez válasszon egy védett és napos helyet, és 70 cm sorközzel ültessen. Kötözze ki mindegyik palántát egy bothoz. Távolítsa el az oldalhajtásokat, így ösztönözheti a növény függőleges növekedését. Hetente ismételje meg a folymatot: kötözze ki a megnőtt függőleges hajtást és távolítsa el az újonnan megjelenő oldalhajtásokat. (A bokros növekedésű és csüngő fajtákra ez nem vonatkozik.) A szabadföldi paradicsom ugyanis minden energiáját a főhajtás növekedésére és az azon történő termésképződésre fordítja. A paradicsom alapvetően önbeporzó növény, de a méhek is olykor besegítenek. Ön is kiveheti a részét, ha időnként (óvatosan) megrázza a főszárat. Hamarosan megjelennek a terméskezdemények. Amikor megjelennek az első fürtök, a gyorsabb növekedés érdekében távolítsa el az alsó leveleket. Rendszeresen adjon a paradicsomnak speciális Bakker trágyát. A növényházban termesztett paradicsom növények általában magasabbra nőnek, ezért ezeknek magasabb támasztékra lesz szükségük. Öntözéskor csak a tő körüli talajt öntözze, és próbálbálja meg szárazon tartani a növény többi részét. Száraz időszakban gyakrabban öntözze a palántákat. Rendszeresen gyomláljon a veteményesben.

Betakarítás

A paradicsom leszedéséhez használja mindkét kezét, így biztosan nem sérül meg a növény többi része. Egy éles késsel egyszerűen csak vágja le a termést a növényről. Egy egész paradicsomfürtöt is levághat, vagy letörhet. A termések az érési folyamat során pirosra (vagy fajtától függően más színűre) színeződnek a növényen. Szabadföldi művelés mellett növényenként 5-8 fürt paradicsomra számíthat, üvegházban a terméshozam ennek akár 2-3-szorosa is lehet. A kicsit éretlen, leszedett paradicsom utóérik a szobában. Azért érdemes korábban leszedni a termést, mert a növény így az érlelésre szánt energiát új termések képzésére tudja fordítani, tehát növelhető a teljes terméshozam. Az idény végén szedje le az összes zöld paradicsomot is és készítsen belőle pl. savanyúságot.