Futórózsa


Egy futórózsa választásakor és beszerzésekor majdnem mindenkinek egy romantikus kép jelenik meg a szeme előtt, egy édesen illatozó virágvízesés képe.
Hogy ez az álombéli gondolat valósággá váljon, vizsgáljuk meg a lehetőségeket közelebbről. Futórózsa tulajdonképpen nem valódi kúszónövény, nincsenek csavarodó kacsai, mint a szőlőnek vagy a klemátisznak, vagy szívókái mint a borostyánnak. A futórózsák csak akkor fognak futni, ha segít nekik a kúszásban és a kapaszkodásban.

Milyen fajta legyen?
A magasra növő rózsáknak rengeteg fajtája van. Sokak által kedveltek és jó tulajdonságokkal rendelkeznek a "Rambler" rózsák (liánrózsák). Ezek a rózsák több éves töveken virágzanak, az ágak idősebbek egy évnél. A fiatal ágak hajlíthatók. Legoptimálisabb feltételek között ez a fajta évente akár 3 métert is nőhet. A legtöbb virág a vízszintes és íves ágakon nő. A rózsa akkor a legszebb, ha a számára szükséges „utat” hanyagul keresheti meg. A virágzás késő tavasszal és kora nyáron várható, néhány fajtánál ősszel másodvirágzásra lehet számítani. Habár vannak a lisztharmatra fogékony fajták, a legtöbb „Rambler” mégis ellenálló, amik akár még a fagyot is elviselik, anélkül, hogy megvédenék azzal szemben.

Egy másik jó választás lehet a futórózsák közül a "Theehybriden". Ezeknél mindig álljon "clg" (climbing) jelzés a nevük előtt. Ezek a fajták szintén a nagyvirágúak csoportjába (Grandiflora) tartoznak, melyeknél az óriási telt virág a hajtás közepén található. Emellett vannak még az "ernyős- vagy bojtvirágú" rózsák (Floribunda), ezeknek az ágain sok kis virág található. A virágzuhatag állhat egyszerű vagy telt virágokból.
Hogy a növények alul ne legyenek kopaszak, az ágakat vízszintesen is vezesse. Így egyenletes virágzatot nyerhet az egész növényen, és nem csak felülről. A "climber" fajták valamivel kevésbé erősek, mint a "Ramblerek", de helyes ápolással és megfelelő helyen kertje vagy erkélye nyereménye lehet.

Igen kedvelt a nagyvirágú futórózsa, az
"oszloprózsa". Mint ahogyan a neve is mutatja, ez a fajta fából vagy fémből készült oszlopok vagy karók mentén fut. A fajta kevésbé lesz nagy, átlagosan 1,5 2 méter, hajtásai valamivel erősebbek, mint „nagy testvéreiknek”. A kis kertek és erkélyek számára jó alternatíva lehet, de érdekesen mutat egy rózsaágyás közepében, illetve a virágágyás két szélén is.

A fent említett fajtáknak természetesen vannak újra és folyamatosan virágzó variációik is. Ha a virágot virágzás után az első öt levélig (az első levélrügy az ötödik levél felett) visszavágja, fáradozását egy bőséges másodvirágzás fogja megjutalmazni. Ha nem vágja le a virágokat, az a következő virágzás rovására fog menni. A rózsa nagyon adakozó, sok szép vörös csipkebogyó lesz a virágokból, melyek az ősz és a tél folyamán igen mutatósak lehetnek.

Milyen színű legyen?
Rózsa majdnem minden színben kapható, a hófehértől a közel feketés vörösig, az áttetsző sárgától az élénk narancssárgáig, illetve akár még kék színben is elérhető. Habár az utóbbi valójában nem kéken virágzik, hanem inkábba levendulára hasonlít. Hogy biztos legyen abban, hogy azt a színt ülteti el, amit szeretne, nem ajánlatos „akciós” rózsákat a szupermarketekben vásárolni. Ezek sajnos sokszor sem színűkben sem fajtájukban nem valódiak. Soha ne vegyen rózsát csak a színe miatt. Okosabb a neve alapján dönteni. Mindig nézzen utána a tudni érdemes dolgoknak. A későbbiekben elkerülhetőek a csalódások.

Néhány megfelelő, ellenálló futórózsa fajta

 • Rambler Metanoia – lazacszínű szépen csillogó zöld levelekkel
 • Rambler Indigoletta – liláskék, júniustól novemberig virágzik
 • Rambler Bukala – tisztán csavart, júniustól novemberig virágzik
 • Climber New Dawn – nagy, illatos, halványvörös virág, erős ág
 • Climber Paul Scarlet – meleg vörös ernyős virágzat, júniustól novemberig virágzik
 • Climber Penny Lane – nagy, krémszínű virág, élénkzöld levelek
 • Climber Santana – nagy, vörös virág, júniustól novemberig virágzik
 • Pillar Trevi Fountain – nagy, narancssárga virág, júniustól novemberig virágzik
 • Pillar Paul' Lemmon – nagy, aranysárga telt virág, júniustól októberig virágzik
 • Pillar Libretto - nagy, vörös telt virág, júniustól októberig virágzik
 • Pillar Ponte Rose - nagy, vörös telt virág, júniustól októberig virágzik

Kapcsolódó termékek

AJÁNLATUNK
Futórózsa 'Elfe'

4.890,00 Ft -tól

AJÁNLATUNK
Futórózsa 'Indigoletta'

2.990,00 Ft -tól

AJÁNLATUNK
Futórózsa 'New Dawn'

3.190,00 Ft